Ørnens Dag, 26. februar 2017

Søndag den 26. februar fra kl. 10-14 slog Dansk Ornitologisk Forening endnu en gang dørene op til storslåede oplevelser ved Ørnens Dag over hele landet. I DOF Nordvestjylland var der mulighed for at se de store vingefang ved Bygholm Vejle, Agger Tange, Ove Sø og Tange sø, hvor kompetente fuglefolk fortalte om de store ørne- og håbede på at fremvise de store vingefang.

Ved Agger Tange stod Elly Hansen klar til at tage imod folk og ørne, og hun fortalte efter turen følgende: Jeg havde lokaliteten Agger Tange, som det meste af dagen lå indhyllet i tæt tåge og regnbyger. Fremmødet blev forståeligt nok også derefter, men tak til dem der trodsede vejret og kiggede forbi. Den eneste ørn jeg så, var den Hvidhovedet havørn, som var blandt det uddelings materiale, som jeg modtog fra DOF. Den var til gengæld også med mig hele dagen og spejdede ligesom mig, efter andre ørne.

Hvidhovedet ørn – Ørnens Dag. Foto: Elly Hansen

Ved Ove Sø var det Erling Andersen og Hans Dahlgaard, som havde vagten. Deres udsyn var ikke bedre end ved Agger Tange, så Hans skrev derefter til Elly: Vi så også en Bald Eagle ved Ove sø, så måske der er udsigt til et yngle par.
Vi havde en fin dag, vi gætter på 50 deltagere – heraf en del børn, men ingen ørn.

Ved Tange Sø gik det lidt bedre – her var vores guide Finn Andersen heldigere med vejret, og han fortæller: Fint vintervejr selv om der stadig var lidt diset og småbyger – så var der trods alt rimelig sigt. Der var ingen havørne fra start af, men så var det godt der var nogle vintergæster at vise frem. De er set ved søen efter at stormen Urd kom forbi, og denne dag lå de ud for kanalen, hvor søens vand render ud. En hun Havlit og to hun Bjergænder lå sammen med nogle blishøns. Der er set op til 7 Bjergænder og to havlitter – så det var et godt trækplaster. Der foruden var der mange troldænder og hvinænder.
Da der gerne skulle ske lidt andet mens vi ventede på ørnene, så tog Kirsten Hansen en lille flok personer med ned til Elværkets turbiner for at vise vandstærene frem. Alle fik set tre vandstære – så det var et ekstra plus. Stor tak til Kirsten for dette initiativ.  Af Tange Sø Elværk havde vi lånt den gamle fiskehytte, der var blevet renoveret. Der kunne folk gå ind og nyde deres mad og se de fremlagte foldere. Sådan en dag kommer der også mange forskellige spørgsmål både om søen og fuglelivet. Så tusind tak til Karsten Hansen, som trådte til og hjalp  – dejligt vi var 2 om at svare så godt vi nu kunne.

Havørn over Tange Sø. Foto: Jette Østergaard Damielsen

Endelig kl 12.45 dukker to Havørne op. De lander i granerne ovre på næsset – lige over for hvor vi står ved fiskerhytten. Afstand ca. 200m. Synd vi kun var otte-ni personer tilbage på dette tidspunkt. Men heldigvis dukker der stadig flere interesserede op, og da en motorbåd sejler forbi ørnene, så letter de og flyver længere ind på næsset og sætter sig i nogle løvtræer. Vi kan stadig se dem, så man vist roligt sige at dagen var reddet. Mht. ørne var det den bedste Ørnenes Dag vi har afholdt her ved søen – især fordi ørnene blev siddende til et par min i to. Så kan man ikke forlange mere  😀 Den ene ørn var den gamle fugl, som forhåbentlig har fået ny mage i en ung fugl – en 4 k.
I løbet af dagen havde vi besøg af mere end 100 interesserede ørnekiggere ved Tange Sø.

Bygholmtårnet stod Susanne Bruun og Helge Røjle Christiansen klar til at tage imod ørne og  besøgende. Men her var der, i lighed med ved Agger Tange og Ove Sø, også tæt tåge det meste af dagen plus lidt regn – og det har givetvis også begrænset besøgstallet, som endte på præcist 37.
En kortvarig bedring i sigten gav ingen ørne, men derimod en vandrefalk – og årets første skestorke var netop ankommet til området. Plus viber og lidt lærkesang.
Alt i alt nok til at guiderne oplevede god stemning på posten og stor interesse fra de besøgende.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *