Referat fra vandstære- og isfugletur ved Viborg tirsdag den 16.2.16, Gråmejsetur

Det var sol, det var let frost og vinden var svag. Kl. 9 var parkeringspladserne ved Niels Bugges Kro fyldt godt op, og denne gang var det overvejende fuglekiggere, der var kommet. 32 deltagere, det var lidt overvældende.

.

Hele 32 deltagere mødte op ved Niels Bugges Kro. Foto: Marianne Suhr
Hele 32 deltagere mødte op ved Niels Bugges Kro. Foto: Marianne Suhr

Da vi var så mange, blev det til 2 hold, da der heldigvis også var 2 turledere. Det ene hold startede langs møllebækken, og det andet hold i Troldeslugten, og så byttede vi bag efter. Der var både isfugl og vandstær. Isfuglen tog sig endda et hvil, så flere kunne se den forfra i ro og mag.

Vandstæren demonstrerede både kniksende bevægelser, svømning og dyk. Så havde den endda bytte med op, som fik et par voldsomme dask mod stenen før det forsvandt ned i halsen. Der var en del nye deltagere, som kom netop for at se disse to arter, så jubii! Spætmejserne fyldte en god del af lydbilledet og optrådte i træerne i Troldeslugten.

Den meget publikumsvenlige vandstær i Troldekløften. Foto: Elly Hansen
Den meget publikumsvenlige vandstær i Troldekløften. Foto: Elly Hansen
Deltagerne studerede ivrigt vandstærens pudsige adfærd.
Deltagerne studerede ivrigt vandstærens pudsige adfærd.

Vi kørte videre til Skytteholmen. Hald Sø var delvis isdækket, og vinden havde lagt sig, så det isfrie vand var spejlblankt. Det var passende til kaffepausen at nyde både udsigt og de mange blåmejser og musvitter, der var gearet op i solskinnet, og en del så halemejser.

Halemejse. Foto: Elly Hansen
Halemejse. Foto: Elly Hansen

Vi tog turen langs Non Mølle Å. I træerne bag det nedlagte dambrug sad tre fiskehejre og solede maven – på vores vej tilbage havde de to flyttet i forhold til solens vinkel og varmede nu ryggen. Ved Møllen gik nogle op til Vejlevej for at se på den anden side af opstemningen. En isfugl svingede kækt forbi og for som et projektil langs sidekanalen, under en meget lav bro og svingede lige forbi de som var blevet stående ved dammen. I kanalen lige ved siden af puslede en rørhøne hurtigt i skjul.

Isfugl. Foto Elly Hansen
Isfugl. Foto Elly Hansen

Sidste stop på den officielle tur var Rindsholm, hvor vi er nødt til at holde i en lang række langs Rindsholmvej. Det giver lidt spredning blandt deltagerne. De første så 2 vandstære og en bjergvipstjert, og så fløj fuglene, så de sidste måtte vente lidt på at den ene vandstær vendte tilbage. Vi brugte ventetiden på at kigge på et egern.

Turen var nu til ende, og det havde været rigtig flot, så en del fulgte med til Brunshåb for at se mere. Der var ikke flere vandstære og isfugle, men en stor skallesluger han, der levede op til sit navn. Den havde fanget en skalle, måske lidt større end beregnet, så det tog en god lang kamp at få gylpet fangsten ned. Der var lige en fuglekonge i træerne bag ved, som måtte beundres, men så tog vi også hjem.

Turens artsliste: isfugl, vandstær, blåmejse, musvit, halemejse, spætmejse, grønsisken (syngende, men kun hørt), grønirisk, bogfinke, træløber, bjergvipstjert, gråkrage, rørhøne, gråand, troldand, st. skallesluger, skarv, sangsvane, knopsvane, fiskehejre, musvåge, egern

Referat: Marianne Suhr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.