Referat af fugletur til Brokholm

Brokholm Sø, 9. april

Turledere: Jens Albrechtsen og Verner Hansen

Research i råt vejr 3 aftener før – åh nej, der er jo nærmest ingenting – hvad gør vi nu?

Så bliver det den 9. april, Palmesøndag – og som at vinde i lotteriet – den eneste lune dag i hele påsken – lidt diset fra morgenen af, men det bliver bedre. 18 er mødt op til turen, og vi får set pænt med fugle. Jeg vil ikke trætte med artslister, men her kommer et udpluk:

Af tårnfalke var der to par – et ved transformerstationen og et i kassen i de høje popler ved parkeringspladsen, og de sidste så vi meget til. Øen i søen er jo indtaget af sølvmåger, men det har nu ikke helt jaget de andre fugle væk.

Troldænder og hvinænder samt toppede lappedykkere lavede parringsspil. En del skeænder sås ved den modsatte bred. Grågæssene opførte sig territorialt, men der var dog endnu ingen gæslinger. Af gæs sås desuden 4 blisgæs og 12 bramgæs. Der blev koldt ved tårnet, men inden vi fortrak derfra så vi lige vandrefalk jagende to gange.

Vi vandrede nu ad ”den ikke eksisterende sti” forbi Gåsemosen til Havbjerg Skov. Over mosen fløj rørhøgeparret rundt, og vinterens sidste to sangsvaner var endnu oppe på marken – i mosen var der desuden krikænder og en enkelt lille lappedykker.

Så en lille afstikker ind i den endnu unge skov, rejst som ny skov, da Brokholm sø blev naturgenoprettet, og vi fik en genopfriskning af jernspurv, sangdrossel og de andre sangfugle. En sjov oplevelse var, at vi så en silhuet af en hare på afstand – men det var en trærod – undtagen det ene øre, som var en dompap.

Lige et sidste kig fra parkeringspladsen i solskin over madpakken afslørede to storspover – og så en tydelig fjeldvåge med 3 af de gode karakterer – tydeligt afsatte hvide overhaledækfjer, elegant flugt med lange vinger og meget musen.

I alt observeredes 60 fuglearter, på det, der endte med at blive en rigtig god dag.

Verner V. Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.