Referat nattergaletur i Skive Ådal, 30.5.17, Gråmejsetur

”Det har da faktisk været en forrygende god aften” var min umiddelbare tanke efter nattergaleturen i Skive Ådal tirsdag aften. Verner V. Hansen, som denne aften repræsenterede DN, Skive-Salling, var helt enig. ” Det er ingen sag at være guide, når man har så mange interesserede deltagere med”.
De 62 fremmødte blev delt op i 2 grupper, så det var nemmere at høre guidernes fortællinger om fuglesangen, og det var nok medvirkende til de mange gode spørgsmål, som aftenen bød på.

Vi lytter til gærdesanger og gærdesmutte.
Foto AO

Og fuglene var særdeles hjælpsomme – især på og omkring kirkegården var der mange småfugle, som viste sig flot frem og sang overbevisende. Gærdesangeren alias ”Geværsangeren” fyrede sine maskingeværsalver af på kirkegården, hvor de små smukke stillits med 3 farvede hoveder og pludrende sang med i-lyde var yderst populære.

Stillits – pludrer med mange i-lyde.
Foto AO

 

Her er det gransangeren, som underholder med sit chiff – chaff.

 

På stien langs jernbanen holdt en munk tale – den hørte vi også fint.
Munken – syner som en politiker holder tale. Arkivfoto: Elly Hansen.

 

I ådalen vakte den 3 farvede rørhøg han også jubel – ligesom rørdrummens pauken og gøgens kukken gjorde. Rørspurvene, rørsangerne og naturen, som lige netop nu fremstår allersmukkest, var bestemt også med til at gøre aftenen til noget særligt.

En rørspurv studeres mens den ad omveje tæller til 4.

 

Ved broen over jernbanen er løvsangeren altid sikker. Den synger så smukt, som når et løvblad langsomt daler fra toppen af et træ.

 

Rørhøg hannen blev ved med at underholde lige til det sidste, men der vist også 2 par i ådalen.

 

 

Kaffepause skal der til, og heller ikke her hørte vi de sædvanlige nattergale. I hvert tilfælde ikke mere end lidt pip.

Det eneste minus var at nattergalene ikke havde lyst til at lege med. Den ene gang efter den anden måtte deltagerne nøjes med små pip fra de nattergale, som virkelig er i ådalen – og det var bestemt ikke nok til at stille arrangørerne tilfreds.
Heldigvis blev turen reddet på målstregen, idet den sidst kendte nattergal ved Søndre Boulevard sad og sang for fuld tryk, da deltagerne sidst på aftenen kom forbi.
Heldigvis – for så var målet nået.

På fuglestemmeture er målet ikke at se/høre så mange fuglearter som muligt. Derimod er det bedst at se og høre få fugle rigtig godt.
Alligevel fik vi denne aften 36 fine fugle, nemlig disse arter:
Mursejler, landsvale, bysvale, skovspurv, musvit, blåmejse, gransanger, løvsanger, munk, tornsanger, gærdesanger, rørsanger, rørspurv, gærdesmutte, rødhals, bogfinke, stillits, engpiber, grønirisk, gulspurv, sangdrossel, solsort, stær, ringdue, gråkrage, råge, fiskehejre, gøg, rørhøg, hættemåge, sølvmåge, blishøne, gråand, gråstrubet lappedykker, knopsvane OG nattergal
J

Referat: AO
Fotos: AO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.