Min hvide Stær

Tekst og foto: Elly Hansen.

En af forårets og sommerens store glæder for os, er at følge med i familielivet i de mange fuglekasser, vi har hængt op. Det er selvfølgelig stærene vi nemmest kan se, da mange af de 22 stærekasser vi har, hænger frit fremme. Allerede når stærene ankommer til matriklen i det tidlige forår, er det en fornøjelse at følge deres gøren og laden. Og det går ikke stille af sig. Boligerne skal besættes og det foregår under stor ståhej og højlydte diskussioner. Det gamle redemateriale smides ud og nyt slæbes ind. Det er ikke det hele, som kommer indenbords. Det bærer den dynge af strå og småkviste præg af, som ligger under kasserne. Pyt, det er da til af feje op. Så følger en dejlig periode, hvor hunnen lægger æg og ruger. I al den tid nyder vi godt af fatters serenader, når han synger for sin viv. Måske lige med undtagelse af, når jeg styrter ud af døren for at se, om der er noget galt oppe hos tårnfalkene. Her er alt imidlertid stille og roligt. Et øjeblik efter lyder deres advarselsskrig igen. Denne gang går det op for mig at skrigene kommer fra den syngende Stær, og jeg føler mig en anelse snydt. Sidst i april ser vi de første lyseblå æggeskaller ligge rundt omkring på gårdspladsen og i haven. Nu er der kommet unger og en travl tid følger. Begge forældrefugle bringer hele dagen med mad til ungerne, som bliver mere og mere krævende, som dagene går. Inde længe er de så store at de hænger ud af hullerne og skriger på mad, og allerede sidst i maj er de klar til at forlade kasserne og stilheden sænker sig.
Sådan er livets gang blandt stærene normalt, men i år blev det så lidt anderledes. Der gik ikke lang tid efter at ungerne var fløjet ud, før der blev bygget nye reder i fem af kasserne. Om det var kuld nr. 2, eller det er stærepar, som ikke har ynglet før i år, og nu benyttede sig af, at der nu var ledige boliger, det kan jeg selvfølgelig ikke vide. Men der blev ruget og der kom unger igen.
Den 2. juli sad Ivan og jeg, som vi ofte gør når vejret tillader det, og drak vores eftermiddagskaffe ude, mens vi kiggede på, at stærene fodrede deres unger. De var nu så store at de kiggede ud af hullet, og det var noget af en overraskelse for os begge, da det pludselig var et helt hvidt hoved der tittede ud. Kun én gang så vi det. Vi snakkede om, hvorvidt vi havde set rigtigt. Jeg blev derfor siddende med kameraet parat. Der gik da heller ikke lang tid, før at jeg havde dokumentation for, hvad vi havde set.
Min første tanke var selvfølgelig, at det var en albino. Men med sorte øjne og mørkt næb kunne det ikke passe. Albinoer har røde øjne. Jeg var inde på nettet og læse om det. Ud fra det jeg fandt her, sammen med de mange kommentarer som billederne har fået på facebook, er jeg kommet frem til, at det er en leucistisk fugl, som mangler farvepigmentet melanin. Desværre er disse hvide fugle særlig udsatte for angreb af rovfugle, da de skiller sig meget ud fra flokken og bliver derfor sjældent ret gamle.
Efterfølgende holdt vi selvfølgelig ekstra øje med den kasse nu. Den 5. juli om morgenen var der stille. Ungerne var fløjet af reden. Der gik nu to dage, hvor vi ikke så noget til stærefamilien. Den 7. juli dukkede de så op i haven, hvor ungerne stadig blev fodret af forældrefuglene. I perioden frem til den 17. juli var den hvide stæreunge i haven dagligt. Dog blev der længere og længere imellem besøgene. Vi har siden hen hørt, at den skulle være set i en have i Svankær. Men hvor den er nu, ved vi ikke. Måske er den trukket med en større flok sydpå og bliver en lysende prik i fænomenet ”sort sol” til efteråret. Måske er den endt i maven på en Spurvehøg.
For os var det en sjov og spændende oplevelse, selv om vi godt kunne have ønsket os, at vi havde fået glæde af den i lidt længere tid. Selv om jeg inderst inde godt ved, at det er urealistisk, så går jeg og drømmer om at den vender tilbage til foråret og bygger rede i en af vore mange stærekasser.

Dette indlæg er udgivet i Nyheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.