Referat, Miljøfugletur til poppelgrise og kummedambrug 30/1-18, Gråmejsetur

Trods den dystre vejrudsigt mødte 16 m/k op ved Idom kirke kl.10, og med Hans Rasmussen til at styre slagets gang kørte vi rundt til forskellige dambrug. Første stop var ved et nedlagt dambrug ved Idom Å. Her kunne vi nyde et sandfang samt de smukke snoninger åen havde fået efter nedlæggelsen af dambruget. Desværre har dette medført, at bjergvipstjerten, som normalt var at se her, nu ikke længere holder til i området. Men isfugl og vandstær kan med lidt held stadig opleves her.

Bygninger var fjernet og der var blevet rigtig smukt ved det nedlagte dambrug ved Idom Å. Foto: AO

Derefter kørte vi videre til Ny Mølle Dambrug, hvor vi fik rørt benene lidt. Her blev vi modtaget af 2 flyvende bjergvipstjerter og en svaleklire. En meget mistænkelig piber drillede os – vi ville SÅ gerne have haft den tættere på, for vi tror bestemt det var den bjergpiber, der tidligere på ugen var set i området.

Uha – vi fik ikke den formodede bjergpiber tættere på. Foto: AO

 

Vejret var fra morgenen af ikke det allerbedste, så derfor havde det hidtil været småt med fugle.
Men skidt – det glemte vi hurtigt, da vi kom frem til frilandsgrisene. Hos Poppelgrisene ved Hestbjerg var det en udsøgt fornøjelse at se alle smågrisene styrte rundt og lege. Mødrene gnubbede sig lystigt op af træerne, og ingen grise lod sig mærke af at det småregnede. Mudder eller ej – de nød livet alle sammen. Rundt omkring på markerne og i træerne var der ravne – mange endda, og de fandt sikkert en død gris af og til.
Men hvad er så poppelgrise for en størrelse: Det er økologisk grisekød, som er fra grise, som er født og opvokset under forbedrede velfærdsforhold. Disse forhold er bl.a. poppeltræerne og det faktum, at pattegrisene dier soen i minimum 10 uger. Derudover fodres dyrene bl.a. med økologiske rodfrugter.

Smågrisene drønede rundt hos Poppelgrisene i Hestbjerg. Foto: AO
Søerne gnubbede sig op ad poplerne. Foto: AO

Efter disse opmuntrende oplevelser var det ved at være tid til frokost, så vi kørte videre til Vester Hvoldal Dambrug, hvor vi havde fået lov til at sidde indendørs.

Frokost indendørs hos Vester Hvoldal Dambrug. Foto: AO
Snakken går unnder frokosten – selvfølgelig – det er en Gråmejsetur, det her. Foto: AO

Her fik vi fyldt maverne, og bagefter fortalte ejeren om, hvordan ørrederne blev fedet op. Når de var store nok blev de sendt til havbruget Snaptun Frys A/S, Horsens Fjord og der var tre ansatte til at klare alle disse opgaver.
Herefter gik vi i tørvejr en god tur rundt ved de mange gamle fiskedamme. Vi blev mødt af både isfugl og bjergvipstjert, og der var masser af spor fra Oddere.

Området omkring Vester Hvoldal Dambrug er sædvanligvis rigt på fugle. Foto: AO

Nu gik turen videre mod Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle, hvor vi udenfor det lille observatorium havde udsigt over et større vandområde. Her var der mange forskellige ænder og gæs, og minsanten om ikke også vi spottede Isfugl her. Den sad længe på en gren og blev heldigvis set af alle deltagerne.

Sidste stop var ved Kytterup Enge, hvor det nye vådområde desværre ikke havde meget at byde på denne dag.

Det nye vådområde ved Kytterup Enge gav ikke mange fugle denne dag. Foto: AO

Men trods det, at vejrguderne pludselig igen ikke var med os, så fik vi alligevel en rigtig god afslutning på turen, da en Vandrefalk fløj lige direkte hen over os.
Vi sluttede turen med at takke Hans for den flotte rundvisning og alt det spændende, han havde fortalt os undervejs.

Kæmpestor tak til Hans Rasmussen for at guide os denne dag.

Artslisten på 36 fuglearter kom til at se sådan ud:
Sanglærke- Ravn-Krage-Husskade-Råge-Stær-Sjagger-Musvåge-Vandrefalk-Knopsvane-Sangsvane-Grågæs-Sølvmåge-Svartbag-Gråand-Troldand-Hvinand-Krikand-Spidsand-Pibeand-Gravand-Stor Skallesluger-Isfugl-Bjergvipstjert-Svaleklire-Sumpmejse-Bogfinke-Bomlærke-Stær-Grønsisken-Skarv-Fiskehejre-Blishøne-Ringdue-Engpiber-Dobbeltbekkasin. (Bjergpiber)

Referat: Finn Andersen og AO.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.