Referat Gråmejsetur til Rettrup Kær-Sønderlem Vig 15.1.19

Det piskede ned med regn, da vi mødtes på P-pladsen ved Rettrup Kær. Men lige som vi stod ud af bilerne klarede vejret op, og det holdt heldigvis resten af eftermiddagen.

De 14 seje deltagere, som trodsede vejrudsigten, gik straks i gang med at undersøge livet ved søen. Sølvhejrerne, som vi i første omgang gik efter, var lette at finde – én i hver ende af søen. Værre var det med lille skallesluger – parret, som vi så, os der ankom først, forsvandt desværre ret hurtigt, så de sidste deltagere ikke fik chancen for at se de smukke fugle. Men heldigvis var der en mulighed senere ved Sønderlem Vig, og den udnyttede vi selvfølgelig – der lå nemlig 4 hanner i vigen da vi ankom.

Fuglelivet studeres i Rettrup Kær
Én af sølvhejrerne ved Rettrup Kær.
På markerne ved Lauhede var der mange sangsvaner – desværre fandt vi ingen pibesvaner imellem.
Ingen af svanerne lod sig mærke med, at der stod en ulv på samme mark 😉
Vi fik en laang snak om sangsvaner – også om deres ungfugle kontra ungfugle af knopsvaner. Sangsvanernes ungfugle er tydelig grålige, hvorimod knopsvanernes ungfugle er tydeligt brunlige, som det ses her.

Men inden vi nåede så langt så vi på småfugle i en kvægfold, samt hørte og så gæs og sangsvaner på engene omkring vigen. Turleder havde for nylig læst lidt nyt stof om sangsvaner, så det blev deltagerne også belemret med.

Vi så også en lille flok bomlærker, men dette billede er fra dagen før, da vejret var bedre.

Fra området ved pumpestationen hastede vi videre til Håsum Enge, hvor vi gerne ville ankomme i god tid inden de blå ankom. Det lykkedes faktisk ikke helt – kun 2 brune fugle var at se rastende spredt i rørskoven. Men efter en del venten vågnede vi pludselig: Bent råbte – der kommer en sølvhejre! Aldrig set før ved Sønderlem Vig, og sandelig om ikke den første sølvhejre blev efterfulgt af 3-4 fugle. Antallet var vi ikke helt enige om, men det var sørme en kæmpe og ganske uventet oplevelse, at se sølvhejre gå til natterast i Håsum Enge.  Vi havde på et tidspunkt 4 vandrende sølvhejre i et kikkertfelt – imponerende.

Tilbage til de blå kærhøge: De skuffede fælt denne gang, selv om vi så de 2 brune fugle rigtig godt over rørskoven. Senere, da de fleste af deltagerne havde opgivet håbet om flere blå, fløj en smuk han pludselig op og gav lidt trøsteopvisning.

Jo, vi så da de blå kærhøge, men vi kunne da godt ønske os at de ville danse lidt mere end de gjorde i dag.

På trods af svigt fra kærhøgene, så tror jeg alligevel de fleste deltagere havde en god tur – turleder siger i hvert tilfælde tusind tak for dejligt selskab.

Artsliste: Sølvhejre, taffeland, gråand, hvinand, troldand, krikand, pibeand, lille skallesluger, stor skallesluger, toppet lappedykker, grågæs, bramgæs, blisgæs, sangsvane, knopsvane, fiskehejre, musvåge, blå kærhøg, tårnfalk, vandrefalk M, skarv, storspove, engpiber, sjagger, ringdue, solsort, bomlærke, bogfinke, skovspurv, stær, musvit, blåmejse, husskade, gråkrage, råge, sølvmåge og hættemåge.

I alt 37 arter

Referat: Turleder
Fotos: AnniO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.