Referat fra Agger Tange 7.8.19, Gråmejsetur

Det er ganske vist – heldet følger de tossede! Og dem var der nok 15 af denne onsdag, hvor vi trods dårlige vejrudsigter var kørt mod Agger Tange til Gråmejsetur. Og ingen blev skuffet, tror jeg, for vejrguderne sendte sol over tangen de sidste 3 timer af turen, og kun meget få dråber ramte os forinden.

Vi mødtes på Agger havn, og mens vi ventede på de sidst ankomne og fordelte os i bilerne, sværmede land -og bysvaler kvidrende over hovederne på os.

Inden vi forlod Agger Havn gik vi lige en lille rundtur og fandt denne flotte skulptur.

Da vi nåede den store lagune på tangen mødtes vi af et utal af krikænder og måger, der hastigt gik i vejret. Årsagen blev hurtigt spottet: En vandrefalk var på rov! Så vidt vi kunne se fik den ikke held af det denne gang, og den forlod hurtigt området. Bemærkelsesværdigt var det at vandfladen ellers var temmelig tom – ud over krikænder var det kun gravænder med afkom, der repræsenterede ænder denne dag. Til gengæld lå der mængder af knopsvaner – også nogle med unger, og da vi fik set ordentligt efter i anden omgang, så opdagede vi ca 40 skestorke iblandt dem.

Ellers var det vadefugle og en enkel hættemåge, der tog vores opmærksomhed. På en lille tange lå en del hættemåger, og en opmærksom deltager opdagede en underlig udseende hættemåge. Den havde hovedaftegning, rødt næb og ben, som de andre måger, men vingerne var lige så hvide som kroppen. Faktisk et spændende og interessant syn. Ellers så vi mange vadere, men desværre fandt vi ingen små ryler, som vist legede kispus med os, da de ellers var meldt ind på dofbasen.

På billedet ses både voksne hættemåger, en ung hættemåge samt den anderledes hvide hættemåge.
Hvidklire langs vejen ud til færgelejet.

Nu var det tid for kaffepause, og den holdt vi på P-pladsen ved Krik Sandø eller terneøen, som den hedder i daglig tale. Her var det nærmest umuligt at få tid til kaffe, da der var mange skønne terner at se. Især de mange adulte dværgterner fik opmærksomhed – de lå flot på sandet i vandkanten og kunne ses meget fint.

Så skal der ses terner – vi var helt vilde 🙂
Bagefter blev der tid til kaffe, heldigvis.

Selvfølgelig var vi også en tur ved færgelejet og ude ved høften, men det gav ikke nye arter som sådan – jo, altså, vi så rigtig mange sommerfugle på vej ud til høften, og der var da vist også nogle enkelte deltagere, der fik sig en ny art i sandrandøjerne, som der var en del af.

Susanne fik en masse flotte billeder af sandrandøje, men så hurtig var jeg desværre ikke. Så I må nøjes med dette foto fra en tidligere tur.

På vej hjemad var vi nogle ihærdige, som stoppede igen ved den store lagune, og det var ret godt: Ude blandt grågæssene på en tange lå 3 meget smukke snegæs – det synes vi var en værdig afslutning på en dejlig tur i flot vejr.

Arter i alt: Vandrefalk, rørhøg, krikand, gravand, gråand, ederfugl, toppet skallesluger, lille lappedykker, grågæs, snegæs, knopsvane, skarv, fiskehejre, skestork, svartbag, sølvmåge, hættemåge, stormmåge, splitterne, fjordterne, dværgterne, vibe, storspove, småspove, hvidklire, rødben, hjejle, strandhjejle, strandskade, klyde, dobbeltbekkasin, islandske ryler, alm. ryler, lille kobbersneppe, krumnæbbet ryle, stenvender, brushane, stor præstekrave, landsvale, bysvale, stær, gulspurv, rørspurv, gråspurv, hvid vipstjert, engpiber og gråkrage. Det giver vist 48 arter i alt, hvilket vist er meget godt, når nu ænderne sikkert lå på havet.

Referat og fotos: Anni OB

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.