Referat af Gråmejseturen ved Hald sø onsdag 19. februar 2020

Turleder Finn Andersen bød velkommen til ca. 20 veloplagte deltagere, nogle fra lokalområdet og andre længere væk fra. Lidt regn betød ikke noget, og op ad formiddagen kom solen igennem.

Næppe var vi begyndt at gå op i Troldeslugten, før de forreste fik øje på vandstæren, der helt klassisk sad og vippede på en gren lige over vandspejlet i søen. Den blev tålmodigt siddende, mens en enlig bjergvipstjert fimrede rundt i nærheden.

Den charmerende vandstær i Troldeslugten – her foreviget af Niels
At vi fandt bjergvipstjerten i Troldekløften var en overraskelse for mange, men den var i godt humør og viste sig for os flere gange.

Musvit, blåmejse, sumpmejse, solsort, spætmejse, træløber og gærdesmutte var der også. Oppe i skoven hørte vi sortspætten, lidt senere så vi et glimt af den mellem træerne.

Det kan være fysisk hård at deltage i en Gråmejsetur, men alle kom op ad bakken i Troldeslugten. Foto: Anni OB
Vel tilbage på alfarvej blev vi næsten ophidsede, da vi pludselig hørte sortspætten. Et øjeblik efter kom den susende over skov og kro, og nogle af deltagerne fik heldigvis set den vildt godt. Foto: Anni OB

Musvågen hørtes skrige i nærheden. En flok halemejser flagrede rundt i toppen af de høje bøgetræer. Grønspætten sang oppe i skoven ved legepladsen. Isfuglen sad på en gren ved bækken i adskillige sekunder, og en bjergvipstjert viste sig længere nede mod søen, hvor der lå gråand og stor skallesluger.

Isfuglen sad roligt ved åen til glæde for os alle, og nok især for vore gæster fra Hirtshals, som virkelig havde ønsket sig at se denne smukke fugl.
Vore Gråmejser er altid i godt humør – især under kaffepausen. Foto: Anni OB

Kaffepausen holdt vi Hald-laden, og så fortsatte vi til Skytteholmen, hvor vi så grønsisken og troldænder. Stien hen mod Nonbo Mølle gav ikke meget i dag, måske på grund af den høje vandstand. En gærdesmutterede hang på i en busk på den anden side af kanalen. På tilbagevejen så vi på afstand endnu en vandstær.

Rigtigt, der var ikke megen fugl på stien langs åen ved Non Mølle, men til gengæld fandt vi disse smukke svampe. Bodil Hesselberg var hurtig til at bestemme dem i iNaturalist, så vi nu vidste, at det var Krølhåret Pragtbæger! For mange af deltagerne var det en helt ny art. Foto: Anni OB
Vi var vældig glade over fundet af de smukke svampe 😀 Foto: Anni OB

Langs åen hang denne smukke gærdesmutterede helt frit i et træ uden blade – sikke et mesterværk! Den blev beundret længe!

På grund af de mange fugle ved Niels Bugges Kro, så var tiden skredet en del, men de mest udholdende deltagere fortsatte til Rindsholm, hvor de bl.a. fik set 2 vandstære mere.

Tak for en udbytterig tur i godt selskab.

Referent: Erlend Thorvardarson
Fotograf: Niels fra Stoholm

Måske havde vi ikke så mange arter på turen, men til gengæld blev de set og hørt godt:
Skarv, fiskehejre, grågås, troldand, hvinand, gråand, stor skallesluger, musvåge, tårnfalk, isfugl, sortspætte, grønspætte, stor flagspætte, bjergvipstjert, vandstær, gærdesmutte, rødhals, misteldrossel, solsort, halemejse, sumpmejse, spætmejse, musvit, blåmejse, træløber, kvækerfinke, grønsisken, gråkrage, allike, sølvmåge og ringdue.

I alt 26 arter, hvis jeg har fået dem alle med, hmm. Anni OB

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.