Se lokalafdelingens kommende ture, møder, arrangementer og kurser herunder.    

Fugleweekend i Thy.

Fredag den 30. september til søndag den 2. oktober

Vi har lejet et sommerhus i Nr. Vorupør, hvorfra vi vil arrangere ture til Agger Tange, Vejlerne og Hanstholm.   Der er mulighed for overnatning i huset for 12 personer – dels i dobeltværelser, dels i værelser med enkeltseng + køjesenge. Vi sørger for indkøb, og så hjælper vi hinanden med madlavning, opvask osv. Huset er klar til indflytning senest kl. 16.00 fredag og der er mulighed for at mødes på Hanstholm Havn ved frokosttid. Det aftales nærmere med deltagerne.

Pris for overnatning og mad for hele weekenden er kr. 500,- pr. person, som betales ved tilmelding. Medbring selv sengelinned, håndklæder og drikkevarer.

Vi håber på en masse hyggeligt samvær i selskab med ligesindede, faglig snak og erfaringsudveksling.

Tilmelding og yderligere information fås hos Brian Jakobsen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf 5125 8555.   Alle interesserede er velkomne.

Sidste frist for tilmelding er 1. september.   Hold i øvrigt øje med hjemmesiden i tilfælde af ændringer.

 

 

Fugleværnsfondens tur på Agerøs strandenge

Søndag den 2. oktober kl. 9.00 – 13.00

Mødested: P-pladsen Agerøvej 32, 7960 Karby.

Hovedmålet for turen er at nå ud til Holmene og Stenklipperne. Herude fjernt fra alt er der mulighed for at komme tæt på højarktiske vadefugle og eventuelle bjerglærker. Af og til vandrefalk. Målet nås kun, hvis der er lavvande, oftest efter nogle dage med østlige vinde. Det er en anstrengende tur og kræver en god balance, da vi ofte skal hoppe fra tue til tue. Langskaftede gummistøvler er nødvendige; tørre reservesokker anbefales. En lang vandrestav er god at have med. Alle er velkomne.

Turledere: : Hans Dahlgaard (tlf. 2632 6160) og naturvejleder Allan Gudio Nielsen (Tlf. 2089 0909)

 

Gråmejsetur til Buksør Odde

17. oktober kl. 09:00 - 13:00

Mødested: Jørsby Kirke  Strandvænget 41 7900  Nykøbing Mors 

Fra kirken går vi direkte ud på odden, og tjekker landskabet for fugle undervejs. Når vi når den lavvandede Dråby Vig, forventer vi at se mange spændende fugle på vandet og på engene omkring. Turen er på ca. 5.km og vi går i ujævnt terræn.
Husk altid varmt tøj samt lidt fortæring til pausen undervejs på turen.

Turleder: Hans Dahlgaard. Telefon 26326160

 

Ørneklubben / Fugletur i Viborg i efterårsferien

Mandag den 17 oktober kl. 10.00-12.00

Mødested: P-pladsen ved Golf Hotellet, Hans Tausens Alle 2, Viborg.

Turen er lagt i efterårsferien, så både børn, forældre og bedsteforældre, der har fri, har mulighed for at deltage. Vi skal gå en tur ved Søndersø og se, hvilke fugle der er i og ved søen på denne tid af året. Tag varmt tøj på og medbring gerne kaffe/kakao til pausen og meget gerne en kikkert, hvis I har.  Alle interesserede er velkomne.

Turleder: Michael Winther, tlf. 6089 8039

 

Ørneklubben / Fugletur i Skive i efterårsferien

Mandag den 17. oktober kl. 10.00-12.00

Mødested: P-padsen ved Hotel Strandtangen, Strandvejen 24, 7800 Skive

Turen er lagt i efterårsferien, så både børn, forældre og bedsteforældre, der har fri, har mulighed for at deltage. Vi skal gå en tur ved havnen og i Krabbesholm skov, for at se hvad der er af fugle på denne tid af året. Tag varmt tøj på og medbring gerne kaffe/kakao til pausen og meget gerne en kikkert, hvis I har.  Alle interesserede er velkomne.

Turleder Brian Jakobsen , tlf 5125 8555

 

Fugle og natur ved Jordbro Engsø

Søndag den 30 oktober kl. 10:00 - 12:00

Mødested: Kærhuset, Gammelstrupvej, 8831 Løgstrup.

Oplev Jordbro Engsø og hør lidt om arbejdet med genopretningen og adgangsforholdene til engsøen. Vi taler om naturen og fuglene ved, på og i engsøen. Vi skal bl.a. se mange ænder og lappedykkere. Vi mødes ved Kærhuset på østsiden af søen, og vil gå nord om engsøen over til fugletårnet ved Ørum. Tag evt. frokost og/eller kaffe med. Alle er velkomne.

Læs mere om Jordbro Engsø her: Jordbro Engsø mellem Knudby og Ørum – Viborg Kommune

Turledere: Christian Bøggild (tlf 5186 4888) og Villy Lauridsen (tlf 2943 5803) 

 

Rundtur omkring Viborg Søndersø:

Søndag den 13. november kl 10.00 – ca.12.30.

Mødested ved Golfhotellet.

Denne dag opstartes guidede ture hver den anden søndag i måneden Vi vil se på fuglelivet i og omkring søen med de skift, der følger årstiderne. Velegnet for alle, der vil kende mere til fuglene og deres liv – også for børn og unge. Turledere: Thomas Thelle (Tlf: 6095 0450), Villy Lauridsen (Tlf: 2943 6803) og Lars Mogensen (Tlf: 3195 1805)

 

Gråmejsetur til Isbjerg mm

Tirsdag d.15. november kl 9.00 – 13,00

Mødested: Isbjerg, Nationalpark Thy Hindingvej 45, Thisted

Vi mødes på p-pladsen ved Isbjerg.

Her kigger vi ud over Nors Sø efter Lappedykker, Skallesluger og ænder. Derefter fortsætter vi til Sårup/Ræhr grusgrav, hvor der i området kan være Svaner, Gæs og ænder. Afhængig af vejret vælger vi om vi skal en tur til Roshage, Havnen, Fyr haverne eller materialpladsen.
Måske andre har set eller hørt et og andet, som vi vil køre efter, men vi finder under alle omstændigheder et godt sted til madpakke pause.

Turleder: Hans Dahlgaard 2632 6160

                                                                                                            

Julehyggemøde: på Søndermølle:

Lørdag den 26. november kl. 18.00 – 22.00 på Søndermølle, Vinkelvej 40, Viborg.

Traditionen tro afholder vi julehyggemøde, hvor vi håber at se rigtig mange af vores medlemmer. Det er en fin lejlighed for nye medlemmer til at møde andre i lokalforeningen.

Foreningen byder på en hyggelig aften med en let anretning og kaffe, og Jakob Barkholt vil vise billeder og fortælle om en tur, han deltog i for nogle år siden. Den gik fra Svalbard til Danmarkshavn i Nordøstgrønland og videre langs kysten til Scoresbysund og Island.

HUSK: af hensyn til madindkøb m.v: Tilmelding til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf 2147 9681 senest mandag den 21. nov.

 

Vinterfugletur ved Hald Sø:  

Søndag den 4. december kl.9.00 – 11.00.

Mødested: P-pladsen ved Naturskolen, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg.

Vi kigger efter fuglene i parken, i skoven og på søen. Håber på vandstær og isfugl i slugten ved kroen. Turleder: Thomas Thelle (Tlf: 6095 0450).

 

Gråmejsetur til Tangeværket

5. december kl. 10:00 - 13:00

Mødested: P-pladsen ved Energimuseet, Bjerringbrovej 54 Tange, 8850 Bjerringbro 

Vi går en rundtur ved museet for at tjekke for Vandstær og Isfugl. Bagefter kører vi videre og besøger forskellige steder langs Tange Sø – alt efter vejret og de bedste chancer for at se fugle! Vi slutter turen i Ans. Der er chancer for vandstær, isfugl, lille og stor skallesluger, andre overvintrende andefugle, havørn, småfugle

Turleder: Finn Andersen. Telefon 40231613

.

Rundtur omkring Viborg Søndersø:

Søndag den 11. december kl 10.00 – ca. 12.30

Mødested ved Golfhotellet.

Endnu en månedlig, guidet tur, hvor vi ser på årstidens fugleliv i og omkring søen. (se også tekst ved 13/11)   Turledere: Thomas Thelle (Tlf: 6095 0450), Villy Lauridsen (2943 6803) og Lars Mogensen (Tlf: 3195 1805)

 

Tælling af sortgrå ryler:

Lørdag den 7. januar         

 Hvor mang Sortgrå ryler overvintrer i Nordvestjylland?

Ligesom sidste vinter inviterer DOF-Nordvestjylland igen til en koordineret optælling af Sortgrå Ryle langs Thys kystlinje fra Vigsø til Agger Tange.

Mød op og vær med til en aktivitet i felten med et fælles mål.

Dato: 7. januar 2023.

Metoden er at opsøge samtlige moler og høfder i vores område. I alt er der tale om ni DOFbaselokaliteter som skal fordeles ud på en række optællere.

Det vil blive en fin dag i felten, hvor nogle vil få gået meget, mens andre kan tilgå optællingen mere mageligt. DOFbaselokaliteten ”Agger Tange Havsiden” bliver delt op i to og fordeles mellem flere observatører, mens andre lokaliteter som Stenbjerg, molen i Nørre Vorupør, Hanstholm Havn, Roshage og bunkeranlægget i Vigsø er nemmere at fordele og overkomme, og en observatør kan nemt stå for flere lokaliteter.

Det bliver igen spændende at samle resultaterne og se, hvor stort et antal fugle vi ender med at have.

På tællingen optæller vi også Stenvender, Sandløber og Skærpiber.

Efter optællingen mødes vi et sted i Thy, hvor DOF Nordvestjylland byder på kaffe og et måltid mad, og runder dagen af, og samler vores resultater. Mere herom senere.

De forskellige lokaliteter er spændende om vinteren, og man vil kunne opleve havdykænder og lommer, ligesom det er oplagt at enkelte Gråmåger eller Hvidvingede Måger vil blive fundet. Hvem ved, måske bliver der fundet islom, jagtfalk, sneugle, brilleand, amerikansk sortand, ismåge eller sågar noget endnu vildere!

Fordelingen af DOFbaselokaliteter bliver som nedenfor, og man er velkommen til at melde sig til flere lokaliteter ad gangen:

Thyborøn Kanal Øst: Agger Tanges sydspids til den lange mole.

Agger Tange Havsiden: Den lange mole og 7 høfter nordpå.

Agger Tange Havsiden: Fra Agger By (høfden udfor feriecenteret) og 7 høfder sydpå.

Havet udfor Flade Sø og Agger By: I alt ca. 8-10 høfder.

Vesterhavet ved Stenbjerg: En mole.

Nørre Vorupør, molen og havet: En mole.

Ørhage: Stranden

Hanstholm Havn og havet udfor: Havnemoler.

Roshage og havet udfor: Roshagemolen.

Vigsø bugt udfor Vigsø: Bunkersanlægget i havet.

Der vil blive bragt en opfølgning af optællingen på DOF-Nordvestjyllands hjemmeside og eventuelt Netfugl.

Vi opfordrer til at tage fotos af såvel fugle, optællere og stemninger fra dagen.

Tællingen koordineres af Henrik Haaning Nielsen, så tilmeld jer til ham på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og skriv hvilke lokaliteter I ønsker at dække.

SENESTE FRIST FOR TILMELDING ER 20. DECEMBER 2022.

Vel mødt i felten!

         

Agger Tange

Søndag den 8. januar kl 9.00 – 13.00

Mødested: P-pladsen ved færgelejet (Svanholmhus-bygningen)

Den traditionsrige nytårstur til Agger Tange, som huser en mængde overvintrende fugle, f.eks. vadere, rovfugle, svaner, gæs, ænder og måger.
Blandt mange andre arter kan der med held ses sortgrå ryle og måske også havørn og vandrefalk.

Vi ser, hvad der dukker op. Det er meget afhængigt af, hvordan vinteren arter sig. Men uanset vejret er det altid koldt på Agger Tange på denne tid af året. Husk derfor varmt tøj og noget varmt at drikke.

For at vi har så godt et sammenhold som muligt, selvom vi kører i flere biler, vil turlederen bruge app’en Zello til at kommunikere med. Zello virker som en walkie, man bruger blot sin smart-phone til det. Vi håber I vil downloade Zello og tilmelde jer “Birding Agger Tange” inden turen. Turledere: Christian Bøggild (tlf 5186 4888) og Jan Skjoldborg Kristensen (tlf: 5361 1429)

  

Rundtur omkring Viborg Søndersø:

Søndag den 8. januar kl. 10.00-ca. 12.30.

Mødested ved Golfhotellet.

Endnu en månedlig. guidet tur, hvor vi ser på årstidens fugleliv i og omkring søen   Turledere: Thomas Thelle (Tlf: 6095 0450), Villy Lauridsen (2943 6803) og Lars Mogensen (Tlf: 3195 1805).

 

Gråmejse rundtur omkring Tjele Langsø,

Tirsdag d. 10/1 kl. 9.00 – 12.30

Mødested: P-plads ved det rekreative område i vestenden af Tjele Langsø. Stedet ligger for enden af Langsøvej ved Vammen: hold til højre, hvor vejen deler sig ved Vammen Camping. Man når den sydøstlige ende af Langsøvej enten ved at vælge Langsøvej oppe i Vammen By – eller ved at vælge Bygmarksvej umiddelbart øst for Vammen. Sidste mulighed er den mest iøjnefaldende. Begge ruter udgår fra Hobrovej i den østlige udkant af Vammen

Turens længde afhænger af vejr og udbud af fugle, men der er gode muligheder for svømmefugle på søen– især kan der være mange Store Skalleslugere. Der er desuden gode chancer for Lille Skallesluger og Isfugl. Havørn er altid til stede ved søen, men om – eller hvor godt – man ser den, er jo aldrig til at forudsige. Endelig er der mange småfugle. Udover udsigtspunkterne ved Vammen besøger vi Søbadet ved Bigum og Sølandingen i østenden af søen. Afhængigt af, hvor i lokalområdet der er Tajgasædgæs, kan vi afslutte turen med at give dem en chance.
Husk kaffe/te og evt. madpakke. Tænk på fornuftig, varm og tæt påklædning.

Turleder: Thorkil Brandt, telefon 30 25 53 04.

 

Jan Tøttrup fortæller om duehøgen:

Mandag den 16. januar 2023 kl. 19:00 - 21:00 på Skive Bibliotek, Østergade 25, 7800 Skive

Jan Tøttrup har hele sit liv interesseret sig for fugle, og duehøgen fik en stor plads i hans hjerte, da han som 16-årig i 1976 fandt sin første rede. I 1977 påbegyndte han sit store projekt, da han i bogen “Nordjyllands Fugle” læste at der i hans område fandtes 40 par af duehøgen. Han har siden optalt alle ynglende duehøge i den nordvestlige del af Vendsyssel. Han kører hvert år mange kilometer og bruger mange timer i felten, Blandt andet har han ringmærket mere end 3000 duehøge gennem årene.  Vi skal høre om høgens levevis og generelle vilkår, og sidst på aftenen bliver der sikkert plads til snak om kongeørnene i Nordjylland. Her har Jan nemlig også fingeren på pulsen og følger nøje deres liv og vilkår i bl.a. Vildmosen

 

Geddal Enge og Sdr. Lem Vig:

Søndag den 22. januar kl. 9.00 – 12.00

Mødested: P-pladsen ved Geddal Enge, Geddalvej 58-60, 7830 Vinderup

Vi skal se på årstidens rastende fugle i engene og i vigen. Her er blandt meget andet ænder, gæs, svaner, skalleslugere og lappedykkere, ligesom enkelte rovfugle også plejer at være en del af oplevelsen.   Tag kaffe med til pausen og nyd en dag i selskab med turleder: Casper Pedersen (tlf. 2326 4313).

 

Rundt om Hjarbæk Fjord:

Lørdag den 28. januar kl. 9.00 – 12.00

Mødested: P-pladsen ved Virksunddæmningen . Skivevej 2, 8832 Virksund.

Vi ser først hvad der ligger på vandet på begge sider af dæmningen. Er vi heldige, er der mange ænder, gulnæbbede svaner og måske alle tre skallesluger-arter. Alt efter vejret kører vi så videre, f.eks. til Skals Enge og Kølsen eller den anden vej rundt om fjorden. Forhåbentlig finder vi et godt sted at studere gæs. Der er jævnligt spændende rovfugle om vinteren. Formiddagen har ingen fast plan, vejret er afgørende, men sikkert er det, at der bliver tid til en kop kaffe undervejs, så husk den samt varmt tøj/fodtøj. Turleder: Stinne Aastrup: (tlf: 2330 2777)

 

En fuglevenlig have: Hvorfor, hvordan og for hvilke arter?

Tirsdag den 31. januar kl. 19.00 – 21.00 på Viborg Bibliotek, Vesterbrogade 15, 8800 Viborg.

En spændende og lærerig aften i selskab med biolog Mette Hesselholt Henne Hansen, som fortæller om hvordan vi indretter vores haver, så fuglene får de bedst mulige vilkår for at leve og yngle der. Billetter bestilles på Viborg Bibliotek fra primo oktober. Pris kr. 50,-

 

Rundtur omkring Viborg Søndersø:

Søndag den 12. februar kl. 10.00-ca. 12.30.

 Mødested ved Golfhotellet.

Endnu en månedlig, guidet tur, hvor vi ser på årstidens fugleliv i og omkring søen.                       Turledere: Thomas Thelle (Tlf: 6095 0450), Villy Lauridsen (2943 6803) og Lars Mogensen (Tlf: 3195 1805).

 

Ørneklubben / Fugletur i Viborg i vinterferien:

Mandag den 13. februar kl. 10.00-12.00

Mødested: P-pladsen ved Golf Hotellet, Hans Tausens Alle 2, Viborg.

Turen er lagt i vinterferien, så både børn, forældre og bedsteforældre, der har fri, har mulighed for at deltage. Vi skal gå en tur ved Søndersø og se, hvilke fugle der er i og ved søen på denne tid af året. Tag varmt tøj på og medbring gerne kaffe/kakao til pausen og meget gerne en kikkert, hvis I har.  Alle interesserede er velkomne.

Turleder: Michael Winther,( tlf. 6089 8039)

 

Ørneklubben / Fugletur i Skive i vinterferien:

Mandag den 13. februar kl. 10.00-12.00

Mødested: P-pladsen ved Hotel Strandtangen, Strandvejen 24, 7800 Skive

Turen er lagt i vinterferien, så både børn, forældre og bedsteforældre, der har fri, har mulighed for at deltage. Vi skal gå en tur ved havnen og i Krabbesholm skov, for at se hvad der er af fugle på denne tid af året. Tag varmt tøj på og medbring gerne kaffe/kakao til pausen og meget gerne en kikkert, hvis I har.  Alle interesserede er velkomne.

Turleder Brian Jakobsen, (tlf 5125 8555)

 

Ugletur i Ø Bakker:

Lørdag den 18. februar kl. 19.00 – 21.00

Mødested: P-pladsen i den østlige ende af Ø Bakker. Drej til venstre ad Granstien i Øby og fortsæt 200 meter til P-pladsen.

Er vi heldige, kan vi måske se mosehornuglen og sløruglen på jagt. Ellers skal vi lytte efter såvel natugle som skovhornugle og stor hornugle. Hvis vejret er dårligt til turen, kan der forekomme ændringer. Følg derfor på facebook og/eller hjemmesiden. Alle er velkomne. Turleder: Lars Mogensen (tlf: 3195 1805)

Tag med Gråmejserne på ugle-lyt i skumringen

mandag d. 20. februar kl. 19:00 - 21:00

Mødested: P-pladsen i den Østlige ende af Ø Bakker: Drej til venstre ad Granstien i Øby, og fortsæt 200 meter til p-pladsen.

Fra P-pladsen går vi nordpå langs ydersiden af det hegnede naturområde, mens mørket falder på.

Hvis vejret er med os, er der gode muligheder for at høre op til 4 ugle arter, herunder tuden fra skovhornugle og stor hornugle. Tag varmt tøj på, og oplev skumringen og nattelydene i området omkring Ø-bakker.

Turleder: Lars Mogensen 3195 1805

OBS: Ugleaktivitet er meget vejr-afhængig, så i tilfælde af regn eller kraftig blæst, rykkes arrangementet nogle dage frem, til torsdag d. 23 februar samme tid og sted. Følg derfor med på Facebook el DOF Nordvestjyllands hjemmeside.

 

Generalforsamling:

Lørdag den 25. februar kl. 13.00 – 17.00

Mødested: Søndermølle, Vinkelvej 40, 8800 Viborg

Vi afholder denne gang den årlige generalforsamling i Viborg. Efter en let frokost afholdes generalforsamlingen med dagsorden i henhold til vedtægterne. Hvis der kommer mere på programmet, vil det fremgå af hjemmesiden i god tid inden.

Gråmejsetur til Vandstære- og isfuglelokaliter omkring Viborg,

Torsdag d. 16. marts Kl. 9.00 – 13

Mødested: P-pladsen ved Niels Bugges Kro, Ravnsbjergvej 69, 8800 Viborg.


Vi starter ved Hald Sø og Troldeslugten, hvor der sædvanligvis er vandstær, isfugl, bjergvipstjert og mange småfugle. Derefter kører vi i bil til andre af Viborgegnens smukke lokaliteter, hvor vi håber på flere vandstære, isfugle, bjergvipstjerter og andre spændende småfugle som spætter, træløbere, mejser m.m.

Vi holder en kort formiddagspause, så husk gerne lidt godt til kaffen. Turen slutter ved Rindsholm.

Turleder: Finn Andersen 40 23 16 13