Af: Henrik Haaning Nielsen.
DOF Nordvestjylland, Nationalpark Thy og Naturstyrelsen har fået et godt samarbejde igang, bl.a. gennem dette projekt. Læs mere i artiklen og giv lyd, hvis du er interesseret i at deltage. Var det ikke noget for områdets ungdomsmedlemmer?
I 2022 indgik DOF Nordvestjylland en aftale med Nationalpark Thy om at tælle ynglefuglene i en række udvalgte områder i Nationalparken, hvor der enten var planlagt eller gennemført ændringer i naturtilstanden. Ønsket fra Nationalparkens side var at få dokumenteret eventuelle ændringer i fuglelivet i de berørte områder.
Der bliver i disse år gennemført mange tiltag i Nationalpark Thy med henblik på at øge mængden af levesteder for dyr, planter, fugle, svampe mm. Mange steder sløjfes afvandingsgrøfter så klithedearealernes lavninger bliver vandfyldte. Andre steder fjernes rynket rose (hyben) i stor stil, hvilket betyder at betydelige arealer blotlægges med åbent sand. Man arbejder på at fjerne tidligere produktionsskov med f.eks. Sitkagraner og i stedet erstatte dem med hjemmehørende træarter. Hanstholmreservatet og Tved Plantage bliver Naturnationalpark osv, osv.
Det har gennem årene været slående, at der er gennemført grundige undersøgelser af eksempelvis vegetationsændringer, svampe, flagermus m.m. i Nationalparken, men aldrig fuglelivet og eventuelle ændringer i dette.
På flere af de store sammenhængende områder (Agger Tange, Ålvand Klithede, Vangså Hede, Hanstholmreservatet) har der i en årrække været optællinger af ynglefugle foretaget af både Naturstyrelsen (eget optællingsprogram) og Miljøstyrelsen (NOVANA-programmet).
Vi, Nationalpark Thy og DOF Nordvestjylland, blev derfor hurtigt enige om, at der hvor der var perspektiv i at lave ynglefugletællinger, var i områder hvor hverken Naturstyrelsen eller Miljøstyrelsen talte, og hvor der var planer om ændringer i naturtilstanden. Formålet med DOF Nordvestjyllands tællinger er altså at skabe resultater, der dokumenterer, hvor vidt sammensætningen af fuglearter og antallet af ynglepar påvirkes af tiltagene i de enkelte områder.
På besigtigelse ved Messingtoft Sande, hvor Nationalpark Thy har gennemført en række tiltag der gør området vådere. Årets resultater viste at fuglene kvitterede med bl.a. 4 par Tinksmed og et par Trane. Foto: Jeppe Pilgaard.
I 2022 blev tre områder udpeget. Messingtoft Sande, Istrup og Trøjborg. I Messingtoft Sande området blev der for nylig sløjfet afvandingsgrøfter, hvilket har gjort området mere vådt. Her har der ikke i nyere tid været betydelige forekomster af ynglefugle. Ved Istrup er der efter ynglesæsonen bygget et stort gruppeshelter i nærheden. Formålet med optællingerne i 2022 var at lave en slags status for områdets ynglefugle før etableringen af shelterpladsen, for så i de efterfølgende år at følge med i, hvor vidt fuglelivet påvirkes af den, forventede, højere menneskelige aktivitet p.g.a. shelterpladsen. Ved Trøjborg bliver der nu foretaget helårsgræsning af heste. Ynglefugleoptællingen i 2022 blev derfor et før-billede af ynglefuglesammensætningen i området inden hestene blev sluppet ud, og det bliver spændende i årene frem at følge, hvor vidt der sker ændringer på grund af hestenes påvirkning af området.
Det var vigtigt at de konkrete projektområder ikke blev for store, således, at tællingerne blev overskuelige for optællerne. Det blev i løbet af projektforløbet tydeligt at mærke, at optællerne følte et ejerskab og et ansvar for de enkelte områder, sikkert fordi at opgaven var overskuelig.
I marts måned mødtes de interesserede, hvor vi så områderne an og fordelte dem imellem os. Her skete der også en introduktion til hvordan man tæller ynglefugle samt en uddeling af manualer med metodebeskrivelser. Til arterne som er inkluderet i NOVANA-programmet, blev benyttet optællingsvejledninger herfra, mens der for øvrige arter blev benyttet ynglefuglemanualen som blev brugt på daværende Vejlernes Feltstation, hvor undertegnede har en lang baggrund.
Jeg havde det overordnede ansvar for at data blev kvalitetssikret, ud fra metodebeskrivelserne i optællingsmanualerne, samt for digitaliseringen af samtlige data efter ynglesæsonen.
Til hvert delområde blev der udpeget en ”ældstemand” og en ”makker”. Ældstemanden havde ansvaret for at optællingerne blev planlagt og udført, hvilket makkeren så måtte indrette sig efter.
De enkelte optællinger blev foretaget ca. 1. april, ca. 10. maj, ca. 25. maj, ca. 10. juni, og, hvor der var Rødrygget Tornskade, også ca. 5. juli.
Årets optællere var Sten Nielsen, Steen Vester, Thomas Helweg Thelle, Keld Dahl Pedersen, Finn Bak og undertegnede.
Thomas Helweg Thelle på ynglefuglearbejde ved Istrup. Området husede bl.a. et par Tinksmed, et par Trane og tre par Sortstrubet Bynkefugl. Foto: Keld Dahl Pedersen.
Projektet er, udover den gode fornemmelse af at dække et område grundigt og at være ud i noget af Nationalparkens ret så storslåede natur, en glimrende og inspirerende oplevelse og uddannelse udi at tælle ynglefugle. Man modtager vejledning, og ved at parres med en makker, kan man diskutere og vurdere de enkelte fugles adfærd og resultaterne. Man lærer at kortlægge og beskrive fugleadfærd. Man lærer at følge manualer og optællingsvejledninger. Man lærer at tælle ynglefugle.
Det er mit håb at flere, også nogle af områdets unge medlemmer, kunne tænke sig at deltage fremover, da projektet fortsætter.
Husk på at områderne ikke er uoverskueligt store, og at du bidrager til nyttig viden, som er meget værdsat af Nationalparkens naturmedarbejdere, og så er du med til at bidrage til et frugtbart samarbejde mellem DOF, Naturstyrelsen og Nationalpark Thy.
Du er ligeledes med til at sætte DOF og ornitologien på landkortet.
Nogle af projektets bemærkelsesværdige resultater var at der bl.a. var 7 par Rødrygget Tornskade, 4 par Sortstrubet Bynkefugl og 2 par Storspover i Trøjborgområdet, der var et par Tinksmed, et par Trane og 3 par Sortstrubet Bynkefugl i Istrupområdet, og i Messintoft Sande var der hele 4 par Tinksmede, et par Trane, 3 par Vibe og et par Rødben.
Eksempel på ynglefugle ved Messingtoft Sande, Nationalpark Thy. Bemærk skalaen. Projektområderne er overskuelige i størrelse, og er derfor en glimrende mulighed for at lære at tælle ynglefugle.
Eksempel på ynglefugle ved Istrup, Nationalpark Thy. Bemærk igen projektområdets størrelse.
Eksempel på ynglefugle ved Trøjborg, Nationalpark Thy. Trøjborg er det største af de tre projektområder.
Tællingerne gav flere behagelige oplevelser med bl.a. Stor Tornskade, Vandrefalk, Trane, Havørne, Mosehornugle, Ringdrossel og den 25. maj kunne optællerne opleve en flok på 11 nordtrækkende Pomeransfugle og en nordtrækkende Biæder ved Trøjborg.
Der er nye projekter i støbeskeen i samarbejdet med Naturstyrelsen og Nationalpark Thy, så skriv til mig, hvis du er interesseret i at deltage. Min emailadresse hedder haanings@gmail.com
Kørsel bliver dækket, projektet afsluttes med en god middag på Hanstholm Madbar og du får desuden mulighed for at benytte dig af overnatning i en lejlighed ved Lodbjerg Fyr.