Ture, møder og arrangementer

Se lokalafdelingens kommende ture, møder, arrangementer og kurser herunder.   

  

Er du lokalafdelingens nye webredaktør?

Synes du, det kunne være spændende at bidrage til fornyelse af lokalafdelingens hjemmeside og sociale medier?

DOF Nordvestjylland mangler en redaktør, der har lyst til at føje fornyelse, aktualitet og mere dynamik til lokalafdelingens digitale platforme: Hjemmesiden https://dof-nordvestjylland.dk og Facebooksiden https://www.facebook.com/groups/681258695270857

Vi forestiller os en redaktør, som vil være opsøgende med hensyn til at spotte personer, der kan bidrage med artikler eller små videofilm om fugle og fuglelokaliteter i DOF Nordvestjyllands område, eller som kan føje en lokal vinkel til naturpolitiske eller andre nyheder fra DOF.dk. 

Redaktøren må naturligvis også gerne selv bidrage. ør

En række arrangører af ture og møder søger selv for annoncering og referater fra lokalafdelingens arrangementer, desuden har lokalafdelingen 1-2 webmastere, som tager sig af det tekniske.

Jobbet er ulønnet.

Har det vakt din interesse, kan du få yderligere oplysninger ved henvendelse til lokalafdelingens formand Martin Høj Hansen, tlf. 8751 4152.

 

2024  

  

 

TUREN ER AFLYST I 2024 OG SKUBBES TIL 2025

Nostalgitur til Hjardemål / Østerild / Nye områder

Dato: Lørdag den 31. august, kl. 09.00 - 12.00.

Mødested: Testcentret i Østerild.

Turleder: Jan Skjoldborg Kristensen, tlf. 53 61 14 29

 

Gråmejetur. Feggesund

Dato: Torsdag den 12. september, kl. 09.00 -13.00.

Mødested: Skarregård, Feggesundvej 53, 7900 Nykøbing Mors.

Her er et spændende område med mulighed for mange forskellige fugle - både i skov, eng, sø og fjord. Madpakken indtages undervejs på et passende sted, så husk den endelig.

Turleder: Hans Dahlgaard, tlf. 26 32 61 60.

 

TUREN TIL VENØ ER AFLYST PÅ GRUND AF DET TÅGEDE VEJR !

Fugletur til Venø

Der arrangeres igen i år en fugletur til Venø

Søndag den 22. september, kl. 09.00 - 12.00.

Mødested: Ved færgelejet på Struer-siden, hvorfra vi eventuelt kan samles i bilerne.

Vi skal blandt andet se efter, hvad der er ved den lille sø umiddelbart efter overfarten, og dernæst går turen op mod den nordvestlige del af øen, hvor vi vil gå rundt om Nørskov Vig. Vi forventer at se vadefugle og terner, og måske er skestorkene der også.

Fodtøj, der tåler væde, er nok en god ide, ligesom lidt til kaffepausen også er det. Alle er velkomne.

Turleder: Brian Jakobsen, tlf. 51 25 85 55.

 

Fugleværnsfonden. Vandretur på Agerøs strandenge

Dato: Søndag den 6. oktober, kl. 09.00 – 13.00.

Mødested: P-pladsen Agerøvej 32, 7960 Karby.

Hovedmålet for turen er at nå ud til Holmene og Stenklipperne. Herude fjernt fra alt er der mulighed for at komme tæt på højarktiske vadefugle og eventuelle bjerglærker. Af og til vandrefalk. Målet nås kun, hvis der er lavvande, oftest efter nogle dage med østlige vinde. Det er en anstrengende tur og kræver en god balance, da vi ofte skal hoppe fra tue til tue. Langskaftede gummistøvler er nødvendige; tørre reservesokker anbefales. En lang vandrestav er god at have med. Alle er velkomne.

Turledere: Hans Dahlgaard, tlf. 26 32 61 60, og naturvejleder Allan Gudio Nielsen, tlf. 20 89 09 09.

 

Havfugletur til Hanstholm

Dato: Søndag den 13. oktober, kl. 09.00 - 12.30.

Mødested: Roshage, Nordre Strandvej 41, 7730 Hanstholm

Vi håber på hård vind fra en vestlig eller nordvestlig retning. Med de rette betingelser er der rigtig gode muligheder for at se havfugle, vi ellers ikke ser, ved land. Hvis havfuglene svigter, kører vi på havnen efter måger med mere. Turen kan eventuelt afsluttes med at kigge koloni-/fyrhaverne efter for småfugle. Alle er velkomne.

Turleder: Jan Skjoldborg Kristensen, tlf. 53 61 14 29.

 

Ørneklubben - Efterårsferietur til Karmark Engsø og Tindbæk Hestehave

Dato: Mandag den 14. oktober, kl. 09.00 - 12.00

Mødested: P-pladsen ved Skjern Kirke, Gamle Randersvej 18, 8830 Tjele.

Mandag i efterårsferien tager vi på tur til Fugleværnsfondens nye fuglereservater Karmark Engsø og Tindbæk Hestehave.

Vi går langs Nørreå ind mod engsøen. Da stien kan være ret fugtig er vandtætte støvler/gummistøvler et must. Her er masser af ænder, gæs og svaner. Men også småfugle og rovfugle. Herefter kører vi fem minutters kørsel til Fugleværnsfondens allernyeste opkøb: Tindbæk Hestehave, hvor vi går på opdagelse i skoven. Området er kendt for mange røde glenter og ravne. Undervejs holder vi pause og nyder lidt medbragt varm cacao og leger en fugleleg.

Tilmelding til Michael Winther, sms til 60 89 80 39.

Ørneklubtur/Bynær tur Skive. 

Dato: Mandag den 14. oktober, kl. 09.00 - 12.00.

Mødested: Hotel Strandtangen, Strandvejen 28, 7800 Skive.

Turen er lagt i vinterferien, så både børn, forældre og bedsteforældre, der har fri, har mulighed for at deltage. Vi skal gå en tur ved havnen og i Krabbesholm skov for at se, hvad der er af fugle på denne tid af året. Tag varmt tøj på og medbring gerne kaffe/kakao til pausen og meget gerne en kikkert, hvis I har.  Alle interesserede er velkomne.

Turleder: Brian Jakobsen, tlf. 51 25 85 55

 

Gråmejsetur. Vandretur på Buksør Odde, Mors

Dato: Tirsdag den 15. oktober, kl. 9.00 -13.00.

Mødested: Jørsby Kirke, Strandvænget 41, 7900 Nykøbing Mors.

Fra kirken går vi direkte ud på odden, og tjekker landskabet for fugle undervejs. Når vi når den lavvandede Dråby Vig, forventer vi at se mange spændende fugle på vandet og på engene omkring. Især bjerglærkerne glæder vi os til. Turen er på ca. 5.km, og vi går i ujævnt terræn. Husk altid varmt tøj samt lidt fortæring til pausen undervejs på turen.

Turleder Hans Dahlgaard, tlf. 26 32 61 60.

 

Gråmejsetur. Ålevand Klithede

Dato: Fredag den 15. november,  kl 09.00 – 13.00.

Mødested: Egebaksande, Egebaksandevej 18, 7700 Thisted.

Vi skal en tur på Ålevand Klithede. Vi mødes på Egebaksandevej ved indkørslen til Egebaksande, Vi parkerer langs vejen. Vi går en tur på 2,5 km gennem skoven ud til fugletårnet på Ålevand Klithede. Her håber vi på mange gæs og holder kaffepause. Samme vej hjem - hvor vi kigger på vinter-skovens fugle, så som mejser, spætte, korsnæb, siskener og stor tornskade.

Turleder: Hans Dahlgaard, tlf. 26 32 61 60.

 

Ørneklubben - Julehyggemøde

Dato: Lørdag den 23. november, kl. 13.00 - 16.00.

Mødested: Naturskolen i Undallslund, Kapt. Undalls Vej 1, 8800 Viborg.

Julehygge med tilberedning af foderkugler, fuglekassebyg, varm cacao og æbleskiver ved Naturskolen i Undallslund. Kom og vær med til at konstruere redekasser til den kommende ynglesæson, lave foder til fuglene i vinteren og møde nogle af Naturskolens dyr.

Tilmelding til Michael Winther, sms på 60 89 80 39 senest den 20. november af hensyn til indkøb.  

 

JULEHYGGEMØDE:

DOF Nordvestjyllands traditionelle julehyggemøde finder sted:
 
Dato: Lørdag den 30. november 2024, kl. 18.00 - 22.00.
 Mødested: Frøslev Skole, Elsøvej 240, 7900 Nykøbing Mors.
 
Vi håber at se rigtig mange af vore medlemmer til julearrangementet. Det er en fin lejlighed til at møde andre i foreningen.

HUSK : Af hensyn til køb af forplejning med videre er det nødvendigt med tilmelding denne aften. Tilmelding kan ske til Aase Busk Kristensen, tlf. 28 59 13 54, eller på mail aasebusk@hotmail.com, med angivelse af navn og antal personer. Sidste tilmelding er mandag den 25. november.

 
 
Gråmejsetur. Tangeværket
 
Dato: Tirsdag den 3. december, kl. 10.00 - 13.00.

Mødested: P-pladsen ved Energimuseet, Bjerringbrovej 54, 8850 Bjerringbro.

Vi går en rundtur ved museet for at tjekke for vandstær og isfugl. Bagefter kører vi videre og besøger forskellige steder langs Tange Sø - alt efter vejret og de bedste chancer for at se fugle! Vi slutter turen i Ans. Der er chancer for vandstær, isfugl, lille og stor skallesluger, andre overvintrende andefugle, havørn og småfugle. 

Turleder: Finn Andersen, tlf. 40 23 16 13.

 

2025

 

Vinterfugle på Agger Tange

Dato:Søndag den 5. januar, kl. 09.00 -  12.00.

Mødested: P-pladsen ved færgelejet (Svanholmhus-bygningen).

Den traditionsrige nytårstur til Agger Tange, som huser en mængde overvintrende fugle, for eksempel vadere, rovfugle, svaner, gæs, ænder og måger. Blandt mange andre arter kan der med held ses sortgrå ryle og måske også havørn og vandrefalk.

Vi ser, hvad der dukker op. Det er meget afhængigt af, hvordan vinteren arter sig. Men uanset vejret er det altid koldt på Agger Tange på denne tid af året. Husk derfor varmt tøj og noget varmt at drikke.

For at vi har så godt et sammenhold som muligt, selvom vi kører i flere biler, vil turlederen bruge app’en Zello til at kommunikere med. Zello virker som en walkie, man bruger blot sin smart-phone til det. Vi håber, I vil downloade Zello og tilmelde jer “Birding Agger Tange” inden turen

Turledere: Christian Bøggild, tlf. 51 86 48 88, og Jan Skjoldborg Kristensen, tlf. 53 61 14 29.

 

Gråmejsetur. Tjele Langsø

Dato: Tirsdag den 7. januar, kl.09.00 - 12.00, ca. – det afhænger af vejr og udbud af fugle.

Mødested: P-plads ved det rekreative område i vestenden af Tjele Langsø. Stedet ligger for enden af Langsøvej ved Vammen: Hold til højre, hvor vejen deler sig ved Vammen Camping. Man når den sydøstlige ende af Langsøvej enten ved at vælge Langsøvej oppe i Vammen By – eller ved at vælge Bygmarksvej umiddelbart øst for Vammen. Sidste mulighed er den mest iøjnefaldende. Begge ruter udgår fra Hobrovej i den østlige udkant af Vammen.Tænk på fornuftig, varm og tæt påklædning.

Husk kaffe/te og evt. madpakke.

Der er gode muligheder for svømmefugle – især kan der være mange Store Skalleslugere. Der er desuden gode chancer for Lille Skallesluger og Isfugl. Havørn er altid til stede ved søen, men om – eller hvor godt – man ser den, er jo aldrig til at forudsige. Endelig er der gode muligheder for småfugle. Udover udsigtspunkterne ved Vammen besøger vi Søbadet ved Bigum og Sølandingen i østenden af søen. Afhængigt af, hvor i lokalområdet der er Tajgasædgæs, kan vi afslutte turen med at give dem en chance.

Turleder: Thorkil Brandt, tlf. 30 25 53 04.

 

Gråmejsetur. Tag med på ugle-lyt i skumringen

Dato: Søndag den 16. februar, kl. 18.30 - 20.30.

Mødested: P-pladsen i den Østlige ende af Ø Bakker: Drej til venstre ad Granstien i Øby, og fortsæt 200 meter til p-pladsen.

Fra P-pladsen går vi nordpå langs ydersiden af det hegnede naturområde, mens mørket falder på.

Hvis vejret er med os, er der gode muligheder for at høre op til 4 ugle arter, herunder tuden fra skovhornugle og stor hornugle. Tag varmt tøj på, og oplev skumringen og nattelydene i området omkring Ø-bakker.

Turleder: Lars Mogensen, tlf. 31 95 18 05.


OBS: Ugleaktivitet er meget vejr-afhængig, så i tilfælde af regn eller kraftig blæst, rykkes arrangementet en uge frem, til søndag den 23. februar samme tid og sted. Følg derfor med på Facebook eller DOF Nordvestjyllands hjemmeside.

 

GENERALFORSAMLING
 
Dato: Lørdag den 22. februar, kl. 10.00 - 16.00.
 
Mødested: Frøslev Skole, Elsøvej 240, 7900 Nykøbing Mors.
 
Dagsorden for generalforsamlingen:

1.  Valg af dirigent

2.  Beretning om lokalafdelingens virke

3.  Fremlæggelse af revideret årsregnskab til godkendelse

4.  Fremlæggelse af budget til godkendelse

5.  Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter

 6.  Valg af revisor

7.  Valg af medlemmer til DOF's repræsentantskab (i ulige år)

8.  Forslag fra medlemmerne

9.  Eventuelt   

 

Viborg Krat

Dato: Søndag den 2. marts, kl. 09.00 - 11.00.

Mødested:  Parkeringspladsen midt på Krathusvej (https://maps.app.goo.gl/JtzaCd1rU9uevauM6).

De tidligt ynglende arter synger allerede, så der er god mulighed for at få introduceret eller genopfrisket de forskellige mejser, ligesom der er god mulighed for at høre eller se begge arter af træløber, huldue, grønspætte, sortspætte og ravn.

Turleder: Christian Bøggild, tlf. 51 86 48 88.

 
 
Ndr. Feldborg Plantage

Dato: Søndag den 27. april, kl. 08.00 – 11.00.

Mødested: Ved Stjernehus, Bjørnkærvej 14, 7540 Haderup

Lokaliteten er til småfugle, spætter og andre skovlevende fugle, så fuglestemmer vil givetvis fylde en del på turen.

Turleder: Christian Bøggild, tlf. 51 86 48 88.       .

 
 
Gråmejsetur. Fuglestemmetur i Bjerregrav Mose 

Planlægges afholdt i 1. halvdel af maj 2025.

Denne tur bliver en aftentur, hvor vi hovedsageligt går efter de mange nattergale og sangere (som græshoppesangere), der normalt høres i mosen. Lars Tom-Petersen har lovet at være den lokale guide. Vi glæder os meget til at vise dette område frem og finder en dag med godt vejr,

Turansvarlig: Anni O.B., tlf. 28 93 10 72.

 

Skals Ådal (nattur)

Dato: Fredag den 23. maj, kl. 22.00 - 01.00.

Mødested: 'Vi mødes på P-pladsen ved Skals Å på Løgstørvej, syd for Skals by.
 
Fra mødestedet går vi ad stien over til Kølsen-Skals Engsø, mens vi lyttter efter nataktive sangere, dobbeltbekkasiner, og hvad der ellers opholder sig i engene. 
Godt fodtøj anbefales, da stien kan være fugtig og glat.
 
Turen gennemføres ikke, hvis der er udsigt til meget vind på dagen. 
 
 
 Vejlerne
 
Dato: Søndag den 1. juni, kl. 08.00 - 12.00.
 
Mødested: Vejlernes Naturcenter, Bygholmvejlevej 640, 9690 Fjerritslev

Vi mødes ved Vejlernes Naturcenter, hvor vi ser, hvilke fugle der opholder sig på engen og på fjorden. Næste stop er Kraptårnet, hvor vi blandt andet kigger efter traner og sølvhejrer samt rovfugle, som afsøger rørskoven for bytte. Turen fortsætter op til Lund Fjord og Han Vejle, hvor der er gode chancer for blåhals, skægmejse og rørdrum, og også rørskovens sangere plejer at være godt i gang på dette tidspunkt. Vi slutter turen på Kærup Holme, hvor vi blandt andet kigger efter sorthalset lappedykker og sortterne.

Turleder: Christian Bøggild, tlf. 51 86 48 88.