Referat af Gråmejsetur - ugle-lyt i skumringen

Der var stor interesse - virkelig stor interesse for Gråmejsernes ugletur onsdag den 21. februar

Præcist 30 mennesker og mange, mange biler stuvede sig sammen på den lille P-plads ved Ø Bakker.
Den stille regn, som kom dryssende på turen, ville ikke have indflydelse på, om vi kunne høre uglerne, fortalte vores guide og ugleekspert Lars Mogensen.
Hvis altså de sang, uglerne, og det gjorde denne aften kun natuglen, desværre.
Men Lars fortalte og fortalte, så aftenen blev på ingen måder trist og kedelig!
Lars bor selv i området, så han kender det ud og ind – også uglerne.
Med lidt held kan der høres 5 ugle arter i området. Skovhornugle, mosehornugle, slørugle, natugle samt stor hornugle.
Naboer i området har sat kasser op til natuglen, hele 3 par yngler der mindst, og skovhornugler yngler i skoven i træerne – gerne i granbevoksning. Lars havde en mindre parabol med på turen rundt, for derfor lettere at kunne høre uglerne, hvis de var langt borte. Men selv mens han sover, har han parabol og teknik til at optage nattens lyde. Fra optagelserne kunne han fortælle, at uglerne kan høres hele natten igennem. Det overraskede nok nogle af tilhørerne. Overraskende var også mosehornuglens ”Hyæneskrig” om natten – en fortolkning Lars har opfundet og den er så rammende, at han er sikker på udtrykket vil blive gengivet fremover i litteraturen.
Den store hornugle var i mange år uddød i Danmark, men siden de i 80-erne udsatte fugle i Nordtyskland, så kom uglerne efterhånden snigende tilbage til Danmark. Jylland – der er stadig ingen store hornugler på øerne. De yngler gerne på jorden og på skrænter, men også i gamle forladte musvågereder. I Ø bakker er der også for nylig lavet rede platforme til dem. Disse ugler kan tage store byttedyr, blandt andet katte, rotter i byen og gæs på de nærliggende enge.
Den store hornugles sang kan høres flere kilometer væk, og Lars har hørt 4 store hornugler synge samtidigt sidste år. Så det var faktisk en skuffelse, vi ikke hørte den på vores 3 km lange tur rundt i området.
MEN, MEN, MEN, vi fik vist de bedste lyttesteder og fik stor inspiration til selv at tage på uglelyt, og samtidig fik vi også set og hørt om denne super god uglelokalitet.
OG - Lars luftede tanken om en ny ugletur i marts, hvis vejret er lovende.
Denne tur bliver arrangeret akut, og meddelelse om den bliver sendt ud kun få dage i forvejen på Facebook og på vores arrangement mailliste. Så er du ikke med på den mailliste nu, så send mig en PB med navn og mailadresse. Så er du sikker på at høre fra os, hver gang vi har nogle arrangementer.
Og lige til sidst: Selv om du er tilmeldt vores nyhedsbrev, så får du ikke de omtalte mails vedrørende arrangementer.
Referat Anni OB
 
Ugle