Referat af Gråmejsetur. Vandstære- og isfugletur ved Skelhøje og Troldeslugten, mandag den 10. marts 2025

14 friske gråmejser mødte frem i Skelhøje til dagens fugletur med sol og vindstille vejr. Herfra gik turen ned til Dollerup i det smukke istidslandskab, som blev dannet for 18.000 år siden af isen. Fuglene var kommet i forårshumør i det solrige vejr. Hurtigt hilste spætmejsen på os med sin karakteristiske udsende og kald plus flere af vores mejsefugle.

Turen gennem smeltevandsdalen var en stor oplevelse. Vi holdt til venstre og gik nedenfor Ravnsbjergvej, hvor bevoksningen både bestod af løv- og nåletræer. Nu hørtes både stor flagspætte plus dens banken på træerne. Også grønspætten ville være med. Desværre så vi den ikke, men hørte den. Efter at være nået ned til kildevældet, hvor Dollerup Bæk udspringer, fulgte vi denne ned til Testrupvej. På vejen så vi rødhals, sumpmejser, en huldue, bogfinker og dompappen hørtes også. En enkelt bjergvipstjert blev det også til. Herefter fortsatte vi turen hen til Dollerup Mølledam, hvor vi ikke så andre fugle end dem, vi allerede havde set. Dog blev en kernebider set af en deltager, der holdt pause der. Til gengæld så vi nogle af de karakteristiske træhuse fra Dollerup inspireret af de røde svenske træhuse.

Fra mølledammen gik vi en lille smuttur ned til enden af Hald sø. Her sås knopsvane, stor skallesluger i parringshumør, toppet lappedykker, gråand med flere.

Herfra gik turen til naturskolen ved Hald Hovedgård, hvor vi spiste vores medbragte mad. Turen fortsatte til troldeslugten, hvor vi håbede at se isfugl og bjergvipstjert. To så en enkelt bjergvipstjert, inden den store gruppe nåede frem. Turen op igennem Troldeslugten er altid skøn, men fugle var der ikke mange af. Tror de holdt middagspause. Fra Stanghede gik turen tilbage til Niels Bugges kro uden noget særligt bemærkelsesværdigt.

Herefter fulgte vi gangbroerne tilbage mod Naturskolen. Her så vi både halemejser og 3 – 4 træløbere.

Tilbage ved Naturskolen takkede turlederen af og mindede deltagerne om turen den 23. april til Ø bakker og Viskum.

Følgende fugle blev noteret på turen – 34 i alt:

Stær, ringdue, Musvit, solsort, husskade, gulspurv, gråkrage, sumpmejse, spætmejse, sortmejse, dompap, rødhals, allike, halemejser, kernebider, træløber, stor flagspætte, grønspætte, bjergvipstjert, gærdesmutte, knopsvane, huldue, gransanger, misteldrossel, jernspurv, hvid vipstjert, gråand, skovspurv, stor skallesluger, toppet lappedykker, musvåge, kvækerfinke, skarv.

Referat: Karsten Gylling

Foto: Anni O. B.