Referat fra Virksund rundt den 9. marts 2020

Turens startede med en udfordring: Hvordan skulle vi hilse – med støvlespark, klappen albuer sammen eller med Namastae-hilsenen? Vi klarede det dog, og nogle uddelte endda et knus 

Stor skalleslugere og 1 hvinand 1024x485

Stor skalleslugere og en enkel hvinand – billedet er fra et tidligere besøg på Sundstrup Havn. Foto: AOB

Scooperne kom ret hurtigt i brug, og Lovns Bredning samt Hjarbæk Fjord blev hurtigt scannet – uden at der var det store at hente. De obligatoriske rødben, stor skallesluger og hvinænder lod sig selvfølgelig se, og vi blev faktisk også glade for at se en flok blisænder, som desværre efterhånden er blevet noget mere sjældne end tidligere. Men det bedste var vist de 2 spættede sæler, der lå på stranden nedenfor Virksund Kursuscenter.

Så ret hurtigt kørte vi til Bøstrup, hvor vi parkerede ved forsamlingshuset, og derefter gik på opdagelse i Bøstrup Skov.

20200309 S gr det derud ad 1024x576

I fint tempo gik vi mod Bøstrup Skov, der er ejet af Bøstrup Borgerforening. Skoven ligger hen som urørt skov med stier, der bliver passet af borgerforeningens medlemmer.

Her blev vi budt velkommen af en gulspurv, som sang lysteligt for os. Bagefter så vi, hvor spurvehøgen forleden havde fortæret et måltid, og senere så vi den flyve rundt over skoven. Ellers hørte vi konstant spætternes trommen samt syngende dompapper. Til speciel glæde for vores Thydeltager fik vi også set flere sumpmejser og en enkel sortmejse.

IMG 0435 Sumpmejse 1024x682

Sumpmejser findes ikke i Thy, så derfor var det specielt vigtigt, vi fandt et par eksemplarer af arten – af hensyn til vor gode Thy deltager 

IMG 4495 Sortmejse set ved foderplads 1024x768

Både sumpmejse og sortmejse blev set ved foderpladsen inde i skoven.

20200309 Foderplads i skoven 1024x576

Nogle var heldige af få en siddeplads ved foderpladsen i skoven.


Vi fik vist set og hørt alle mejser undtagen topmejsen, som turleder ellers havde lovet at vise frem – sikke en skuffelse  Til gengæld hørte vi sanglærker, misteldrosler og minsanten også en sangdrossel – den sidste var vi rigtig glade for, da det for os alle var første gang i år.

Vandreturens mål var Løkkedyb, som turleder meget gerne ville vise frem. Det er en kystnær lagune omgivet at mange strandenge, hvor vi blandt andet så bramgæs og overflyvende hjejler.

Bramgs 1024x683

Det er svært at sige, om det var ophidselsen over vandrefalken eller bare pga. almindelig snak, at turleder glemte at tage et billede over den flotte lagune: Løkkedyb. Beklageligt, men her er bramgæssene fra engene.

Forventningerne var høje, da vi endelig nåede frem til diget, hvorfra vi kunne se ud over lagunen. Til alles skuffelse var der dog ikke meget fugleliv i lagunen, men ret hurtigt blev årsagen spottet: En vandrefalk, som lige forinden i et glimt var blevet set flyve lavt over lagunen, sad nu og tronede på en pæl i det vestlige hjørne af lagunen. Flot var den – lagunen også, og de fleste deltagere gav udtryk for, at Løkkedyb bestemt er et besøg værd senere på året, når vejene er blevet bedre og vaderne er kommet til landet i hobetal, forhåbentligt.

Klokken blev næsten 11.30 før vi nåede tilbage til forsamlingshuset, hvor vi efter godt 4km strabadser virkelig trængte til forplejning.

20200309 Tiltrngt kaffepause 1024x576

Vi trængte virkelig til en pause og lidt til maven, og forsamlingshuset i Bøstrup har fine faciliteter, som vi gratis kunne benytte.

Men ret hurtigt var vi allesammen klar til flere oplevelser. Så vi fortsatte til Ørslev Kloster skov, hvor vi gik en tur i den smukke bøgeskov, der ligger hen som urørt skov.20200309 Turen i rslev KLoster Skov starter 1024x576

Ved Ørslev Kloster er der en fin parkeringsplads på Ørslevklostervej – lige ved den gamle gartnerbolig, som nu bliver renoveret. Her findes også plancher om de mange tiltag klosteret gør for at pleje natur og turister.

20200309 Udsigt op mod Kvindetret 1024x576

Mange af bøgetræerne var smukt dekoreret med mosser. Her ses vejen op til Kvindetræet, hvor ungersvende med skumle bagtanker i gamle dage inviterede ungmøer til fest.

Mange røde hestehove og ramsløg præger området, og fugle var der bestemt også. Især halemejser, kvækerfinker, spætmejser og de længe ventede træløbere gjorde lykke.

20200309 Snekken 1024x576

Snekken er et madpakkehus, som har fået sit navn, fordi der præcist på denne plads blev tømret snekker til sejllads på Limfjorden. Pladsen her er også hjemsted for “Natur og Ungdom Nordfjends – gruppen”

20200309 Snekken i baggrunden 1024x576

Snekken ligger ved en lille sø, hvor der om sommeren ses sjældne planter.

IMG 2051 Trlber med lang klo 1024x768

Ved Snekken var der mange småfugle, og det var også lige deromkring vi fandt de længe ventede træløbere.

20200309 Nsten hjemme ved bilerne 1024x576

Der var mange stier vi ikke nåede at benytte ved Ørslev Kloster, men turen var vist en god appetitvækker for deltagerne.

Efter ca. en times tur rundt i skoven var vi tilbage ved bilerne, hvor turleder undskyldte de 20min overtid turen havde taget. Ingen af de 12 deltagere beklagede sig, og derefter kunne vi alle vende hjemad efter en dejlig oplevelsesrig tur i godt selskab.

Referent og fotos: AOB

Sekretæren Finn Andersen har styr på antallet af fugle samt arter:
Gråkrage-Husskade-Ravn-Ringdue-Tyrkerdue-Gråand-Hvinand-Stor Skallesluger-Grågås-Bramgås-Sangsvane-Knopsvane-Blishøne-Gravand-Vibe-Hjejle-Fasan-Musvåge-Vandrefalk-Skarv-Rødben-Svartbag -Sølvmåge-Hættemåge-Spurvehøg-Skovspurv-Gråspurv-Gulspurv-Sanglærke-Solsort-Sangdrossel-Misteldrossel-Dompap-Grønirisk-Bogfinke-Kvækerfinke-Allike-Musvit-Blåmejse-Sortmejse-Sumpmejse-Halemejse-Træløber-Spætmejse-Gærdesmutte-Fuglekonge-Stor Flagspætte-Stær-
plus 2 Spættede sæler -1 Hare- 4 Rådyr.

Det blev til 48 arter så en fin dag