Dagen efter den store snestorm var det klart vejr, næsten vindstille og sol. Turlederen Finn Andersen bød velkommen til tre deltagere. Neden for værket så vi straks vandstæren. Den sad lidt, vippede lidt og hoppede så i vandet. Den flyttede rundt i det samme lille område og lod sig gerne se og fotografere.
Vandstæren ved Tangeværket
En flok gråænder lå længere nede med et kridhvidt eksemplar imellem, sikkert en afhoppet tamand. Bjergvipstjert og isfugl så vi ikke noget til. I skoven var der usædvanlig stille. Dog var der nogle fouragerende fugle i toppen af elletræerne, grønsisken og bogfinke.
Grønsisken fouragerer i toppen af elletræer
Oppe fra dæmningen så vi mindst 300 troldænder langt ude, mange hvinænder, en lille lappedykker og fire stor skallesluger, skarver – men ikke nogen havørn.
Stor skallesluger i modlys på søen.
Kaffepausen foregik i det fine skjul med panoramaudsigt over søen. Derefter kørte vi ned til roklubben og så blishøns, hvinænder og lille lappedykker. Længere mod syd, ved badestranden, så vi nye hundreder af troldænder, sangsvaner, toppet lappedykker og en enkelt flot han af lille skallesluger. Fire par øjne, fire kikkerter og tre teleskoper afsøgte skovkanten for siddende havørn, helt oppe fra værket ned til Ans by, forgæves.
Det var dog det eneste forgæves ved turen. Sol, snelandskab, blankt vand på søen, mange fugle at se på og god snak undervejs – det er opskriften på en god vintertur, som jeg på de tre deltageres vegne takker turlederen for.
Referat og fotos: Erlend Thorvardarson
Det var en god tur i sne og solskin og så med 36 arter, sigere Finn Andersen, der som vanlig var fugleart-optæller på turen:
Knopsvane-Sangsvane-Grågås-Gråand-Hvinand-Troldand-Lille Lappedykker-Toppet Lappedykker-Lille Skallesluger-Rørhøne-Blishøne-Skarv-Fiskehejre-Rørdrum-Stor Skallesluger-Hættemåge-Sølvmåge-Franskbrødsand-Krage-Skovskade-Stor Flagspætte-Grønspætte-Spætmejse-Musvit-Blåmejse-Bogfinke-Dompap-Grønirisk-Grønsisken-Vandstær-Gærdesmutte-Skovspurv-Rødhals-Solsort-Ringdue-Musvåge